Home

ByDaniel

Czy kawa zbożowa jest zdrowa?

Naturalna kawa jest najbardziej popularnym napojem na świecie. Codziennie piją go setki milionów osób. Umiarkowane picie kawy przyniesie naszemu ciału wiele korzyści zdrowotnych. Zdarzają się przypadki, gdzie zalecane jest ograniczenie spożywania kawy albo zupełna rezygnacja z niej. Dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać kawy w tradycyjnym wydaniu polecane, jest picie inki, czyli kawy zbożowej. Inka jest napojem otrzymywanym ze zbóż. Smak inki zbliżony jest smakiem oraz zapachem do naturalnej kawy. Najbardziej popularną odmianą kawy zbożowe, którą możemy spotkać na półkach sklepowych, jest tradycyjna inka.

Jaki jest skład kawy zbożowej?

Kawę zbożową najczęściej wytwarza się z prażonych ziaren żyta lub jęczmienia. W skład inki wchodzi burak cukrowy lub cykoria. To właśnie cykoria odpowiada za charakterystyczny smak i zapach kawy zbożowej. Główną zaletą jest to, że nie zawiera ona szkodliwej dla zdrowia kofeiny i można ją pić w dużych ilościach, nie martwiąc się o zdrowie. Inka dodatkowo wzbogacona jest o składniki mineralne. Producenci mają w zwyczaju dodawać do niej wapń i magnez. Na polskim rynku dostępnych jest wiele wersji zbożowej kawy zbożowej bezglutenowej. Dla osób cierpiących na celiakię została wyprodukowana inka oznaczona specjalnym licencjonowanym symbolem. Co ciekawe do kawy zbożowej mogą z powodzeniem zostać dodane figi, które nadają kawie niepowtarzalnego smaku. Jeżeli zdecydujemy się sięgnąć po kawę zbożową, należy dokładnie zapoznać się z etykietą zamieszczoną na opakowaniu.

Kawa dla mam w ciąży

Bezpośredni wpływ kofeiny na ciążę uzależniony jest w głównej mierze od ilości spożycia. Dlatego ciężarne kobiety powinny ograniczyć spożycie kawy do minimum lub całkowicie zastąpić ja kawą zbożową, czyli klasyczną inką. Wówczas mamy pewność, że nie zaszkodzimy dziecku.

ByDaniel

Czy warto pić kawę zbożową?

Kawa zbożowa jest idealnym zamiennikiem naturalnej kawy. Co najistotniejsze w większości przypadków będzie to zmiana na lepsze, a zwłaszcza dla osób, które tej kawy pić nie powinny. Kawa tradycyjna oraz kawa zbożowa mają dużo właściwości zdrowotnych. Różnica pomiędzy nimi jest to, iż przy kawie zbożowej brakuje kofeiny i można ją pić niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Sięganie po kawę zbożową to bardzo dobre rozwiązanie, a jej smak i aromat przypomina zwykłą kawę. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które nie chcą lub z jakichś przyczyn nie mogą pić naturalnej kawy. Dlatego polecana jest osobą z nadciśnieniem lub kobietom w ciąży. 

Czy kawa zbożowa jest zdrowa?

Kawa zbożowa w głównej mierze kojarzy nam się z dzieciństwem. Nie bez przyczyny podawana jest ona w przedszkolach oraz z wielką chęcią spożywana w domach, gdzie główną uwagę zwraca się na zdrowie. Produkty marki Inka wpływa pozytywnie na nasz stan zdrowia, a także na nasze samopoczucie. Inkę przygotowuje się na wiele różnych sposobów. Idealnie zastępuje ona kawę naturalną dla osób dorosłych. Jest sposobem, by zachęcić nasze dzieci do nowych smaków. Inka powstaje z prażonych nasion różnych zbóż. Dodaje się do niej cykorię, która odpowiada za charakterystyczny smak i zapach. Dodawanie innych składników jak figi może również podkreślić smak i aromat inki. Jedno wiemy na pewno, że inka jest smacznym i bardzo zdrowym napojem, który powinniśmy włączyć do naszej codziennej diety. Kawa zbożowa w żaden sposób nie podrażnia śluzówki naszego żołądka. Dzięki temu nie mamy dolegliwości żołądkowych takich jak zgaga. Inka nie zawiera kofeiny, dlatego możemy po nią sięgać o każdej porze dnia.

Cenne właściwości kawy zbożowej

Kawa zbożowa dostarcza naszemu organizmowi błonnik pokarmowy. Dzięki właściwościom zdrowotnym kawy zbożowej możemy poprawić perystaltykę jelit, a także pozbyć się zaparć i kwaśnego smaku w ustach. 

 

ByDaniel

Czym jest kawa zbożowa?

Kawa zbożowa stanowi ciekawą alternatywę dla zwykłej kawy. Inka jest napojem otrzymywanym ze zbóż takiego jak jęczmień, żyto, czy orkisz. Jeżeli doda się do niej cykorie, burak cukrowy można uzyskać właściwości zapachowe oraz smakowe podobne do tych, którymi cechuje się naturalna kawa. Inka jest produktem zbożowym, dlatego zawiera dużo błonnika pokarmowego. W kawie zbożowej można znaleźć polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne chroniące nas przed rozwojem wielu chorób. Inka nie zawiera kofeiny, dlatego z powodzeniem mogą ja pić osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze. Cykoria, którą często dodaje się do kawy, jest bogata w inulinę, czyli prebiotyk pozwalający poprawić prace przewodu pokarmowego. Inulina pomaga również w przyswojeniu składnikó w mineralnych, w tym również wapnia.

Jakim osobom polecana jest kawa zbożowa?

Inka (dostępna w sklepie z produktami ekologicznymi) w głównej mierze polecana osobą, które z różnych względów nie chcą lub nie mogą pić kawy naturalnej. Dlatego idealnie nadaje się ona dla kobiet w ciąży, a zwłaszcza dla tych, które zmagają się z bardzo wysokim ciśnieniem tętniczym krwi. Inka idealnie nadaje się również dla mam karmiących swoje dzieci piersią oraz dla osób starszych, jak i małych dzieci. Kawa zbożowa świetnie nadaje się dla osób cierpiących na zaparcia. Obecność błonnika pokarmowego w kawie zbożowej, łagodnie pobudza perystaltykę jelit. Kawa zbożowa jest łatwostrawna, nie powoduje nasilenia objawów refluksu, a także innych dolegliwości ze strony trzustki, żołądka oraz wątroby.

Jakie są zalety kawy zbożowej?

Główną zaletą kawy zbożowej jest delikatny jej charakter pozwalający na podawanie jej każdej osobie. Inka jest niskokaloryczna, pozwala dostarczyć organizmowi bardzo cennych składników odżywczych. Kawa zbożowa jest zdecydowanie tańsza od naturalnej kawy. Po inkę można sięgać o każdej porze dnia.